Katedrala Notr Dam biće obnovljena u izvornom obliku

FOTO: Maxwell News

Podeli vest!

Katedrala Notr Dam biće obnovljena potpuno u skladu sa svojim izgledom pre razornog požara prošle godine,odlučio je francuski predsednik Emanuel Makron posle konsultacija sa glavnim arhitektom i komisijom zaduženom za restauraciju.

 

Neće biti bazena ni organskog vrta na krovu srednjovekovnog pariskog spomenika, kao ni modernih staklenih spirala, ali opet će se graditi s potencijalno otrovnim olovom.

Makron, koji želi da se Notr Dam ponovno otvori za Olimpijadu 2024. godine, u početku se zalagao za modernu arhitekturu što je privuklo veliki broj arhitekata iz celog sveta da ponude svoje predloge.

 

On je ipak poslušao argumente tradicionalista i odobrio planove za obnovu spomenika iz 12. veka koji su predstavljeni juče, navodi se u saopštenju državne agencije koja nadgleda projekat.

Plan uključuje obnovu tornja iz 19. veka, delo arhitekte Ežena Violet Le Dika, koji se srušio u požaru, u što vernijem obliku, odnosno dovođenje u prethodo stanje.

 

Požar je izbio 15. aprila prošle godine dok se obnavljala katedrala i izgorele su drvene grede zbog čega se toranj srušio i povukao za sobom deo krova.

 

Trebalo je skoro godinu dana da se očiste opasni ostaci olova koji su oslobođeni prilikom požara i da se dođe do tačke u kojoj radnici mogu da počnu da sklanjaju skela koje su bile na mestu pre požara zbog prethodnih radova na obnovi.

 

Izvor: Danas.rs