Hrvatska i Bugarska do 2023. imaće samo Evro

FOTO: Croatia News

Podeli vest!

Analitičari navode da je ovim otvoren put ka prvom proširenju eurozone od 2015. godine, kada je u monetarnu uniju ušla Litvanija, prenosi portal N1.

 

Hrvatska i Bugarska primljene su u mehanizam Evropske berze dva (ERM-2), što je preliminarna faza za usvajanje eura kao valute u naredne tri godine, saopšteno je iz Evropske centralne banke.

Analitičari navode da je ovim otvoren put ka prvom proširenju eurozone od 2015. godine, kada je u monetarnu uniju ušla Litvanija, prenosi portal N1.

 

Kada zemlje udju u ERM-2, ostaju u mehanizmu oko dvije godine prije nego što krenu sa praktičnim pripremama za pristup eurozoni i to je proces za koji je potrebno oko godinu dana, zbog čega će nove članice najranije biti primljene 2023. godine.

 

Kako prenosi agencija Hina Evropska centralna banka (ECB) danas je donijela odluku o uspostavljanju bliske suradnje s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), čime je hrvatska centralna banka postala dio jedinstvenoga nadzornog mehanizma i prije ulaska u evropodručje, što znači da ESB preuzima superviziju hrvatskih banaka.

 

U sljedećem razdoblju ECB će izvršiti procjenu i odlučiti koje hrvatske banke ispunjavaju kriterijume za svrstavanje među značajne institucije, a od 1. oktobra 2020. će sprovoditi i neposrednu superviziju značajnih institucija u Hrvatskoj.Hrvatska i Bugarska primljene su u mehanizam Evropske berze dva (ERM-2), što je preliminarna faza za usvajanje eura kao valute u naredne tri godine, saopšteno je iz Evropske centralne banke.

 

Izvor: N1 / Vijesti