LANE GUTOVIĆ: Vlast mrzi sve one koji neće da ćute!

FOTO: FoNet / Dado Đilas

Podeli vest!

“Vlast je izgubila elastičnost jer je projektovana kao carevina ali je problem što carevinu treba upakovati u demokratiju.

 

Pošto je demokratija puna nekih institucija, caristi sve to izbace da bi carevina mogla da se nekako uglavi. Napor je vidljiv i carevina se ugurava u tu demokratsku ljušturu ali joj stalno ispada neki sramni deo – te Jovanjica, te Sava mala, te doktorati…”, izjavio je glumac Lane Gutović za Nova.rs, govoreći o današnjoj vladajućoj partiji u Srbiji.

 

Milan Lane Gutović, legenda srpskog glumišta, u intervjuu za Nova.rs govori o trenutnom stanju društva u kome se nalazimo, navodeći da mu je amaterski jasno da živimo u dobu lažnih vesti gde vlast kontroliše sve pod prividom demokratije. Kako kaže, to je projektovana carevina koju treba upakovati u ljušturu demokratije.

 

Svedoci smo toga da satiričari postaju glavna linija odbrane protiv autoritarnih režima, da li se slažete sa tom tvrdnjom?

– Vlast je izgubila elastičnost, jer je projektovana kao carevina, ali je problem što carevinu treba upakovati u demokratiju. Pošto je demokratija puna nekih institucija, caristi sve to izbace da bi carevina mogla da se nekako uglavi. Napor je vidljiv i carevina se ugurava u tu demokratsku ljušturu, ali joj stalno ispada neki sramni deo – te Jovanjica, te Sava mala, te doktorati… a na svu tu muku i bruku satiričari, koji umesto da se učlane u stranku i okrenu glavu i pišu o „dramatičnim“ obrtima u Zadruzi ili o bogatom unutrašnjem životu neke „linijske lepotice“, oni se deru i ukazuju narodu; “Eno viri im piša… vidi ispalo im jaje.” I pesma kaže za jaje “ne bi dugo, ispade i drugo“. To vređa vlast, ili preciznije, ne vređa ih to što rade. Ne vređa ih ni to što se nedela vide. Vređaju ih oni koji kada to vide ne umeju da ćute. U tome je “zločin” satiričara, karikaturista i opozicije.

 

Izvor: Nova.rs