OGLASIO SE IRINEJ: Nije vreme za proteste i litije

FOTO: Tanjug

Podeli vest!

Patrijarh Irinej rekao je da nije bila tačna vest da će u Beogradu 12. jula, na Petrovdan, s njegovim blagoslovom biti održana litija.

 

Patrijarh Irinej je za list Alo rekao da ništa ne zna o tome, da organizatori nisu dobili blagoslov od njega za održavanje takvog skupa, i da je sada momenat da se ponašamo odgovorno i poštujemo sve epidemiološke mere koje propisuju nadležni organi.

 

“Litija će biti kada bude vreme za njih, sada nije,” poručio je patrijarh.

U pozivnici za litiju piše da je organizator tog događaja, pod parolom „Ako je Bog sa nama, ko će protiv nas“, Savez pravoslavnih žena, nedavno osnovana organizacija.

 

Najava tog događaja u momentu kada je u Beogradu kritična situacija u pogledu epidemije korona virusa uznemirila je građane koji su po društvenim mrežama poglavara SPC nazivali neodgovornim.

 

Litija – čija je maršruta trebalo da bude od Saborne crkve Svetog Arhangela Mihaila, pa centrom Beograda do Hrama Svetog Save – je otkazana.

 

Mediji prenose da je patrijarh apelovao da u vremenu kada se država bori za živote građana, nije vreme za masovna okupljanja poput litija, protesta i sportskih manifestacija.

 

Izvor: Agencije / Mondo