RASIPANJE! Plata Dane Drašković mesečno – 811,000 dinara

FOTO: Blic

Podeli vest!

Da je u Srbiji sve moguće, pa čak i to da činovnik koga postavi država radi protiv nje, potvrđuje primer troje njenih predstavnika u organima upravljanja NIS.

 

Reč je pre svega o Nikoli Martinoviću i Danici Drašković, koji su u bordu direktora ove kompanije, ali i Nenadu Mijailoviću, predsedniku Odbora skupštine akcionara, koji su debelo plaćeni kako bi štitili interese Srbije kao manjinskog akcionara u ovoj kompaniji. Čini se da to ne čine jer je nejasno da ćute na uništavanje domaćih naftnih resursa, otpuštanje 7.000 radnika, neispunjavanje obaveza prema državi vezanih za ekološku taksu, povlašćen status oko rudne rente i još mnogo toga što državnu kasu košta više stotina miliona evra godišnje.

 

Zlobnici bi rekli da su za gromoglasnu tišinu o pljačkanju države Srbije od strane većinskog akcionara “Gaspromnjefta” debelo plaćeni, ali je pravo pitanje koliko će to njihovo aminovanje ruskim interesima koštati građane Srbije.

Po podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Nikola Martinović, koji je član borda direktora a i Nadzornog odbora NIS, inače je kadar SPS, prima mesečno za aminovanje odlukama nekada Kirila Kravčenka a sada Kirila Tjurdjenjeva, 1.189.642 dinara. On je inače penzioner ali i član Saveta guvernera NBS. Nešto manje je plaćena druga predstavnica Srbije u bordu direktora, takođe penzionerka, Danica Drašković, koja prima 811.000 dinara. Treći zastupnik interesa države, Nenad Mijailović, koji je predsednik Odbora skupštine akcionara, plaćen je za ove poslove 410.382 dinara. Da li oni zastupaju interese Srbije ili svoje?

 

– Država mora da kontroliše poslovanje NIS jer u ovoj kompaniji ima svoj kapital. Zato je nejasno zašto se toleriše ponašanje NIS i dozvoljava da funkcionišu kao država u državi. Sve treba da se proveri uključujući i to da li je tačno da je privatna firma Kirila Kravčenka imala aranžman sa firmom, gde je država Srbija vlasnik dela kapitala i da li su sklapani poslovi na njenu štetu. Pored toga, nejasna su odricanja države na sopstvenu štetu u slučaju NIS, a to je ispoljeno kroz mnoge aspekte, od rudne rente do načina na koji se eksploatišu resursi. Na to moraju da se daju odgovori i da se vidi da li predstavnici države Srbije nastupaju u NIS kao slobodni strelci ili im je država naložila da ćute – kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za javni nadzor finansija.

 

Izvor: Blic.rs