HILJADE LJUDI! Masovni antirežimski protesti u Bugarskoj

FOTO: AP

Podeli vest!

Do masovnih protesta širom zemlje koji traju već šest dana dovele su političke tenzije između predsednika Rumena Radeva i premijera Bojka Borisova.

 

Radev je pozvao je vladu premijera Borisova i glavnog tužioca Ivana Geševa da podnesu ostavke, ocenivši da je to jedini način da se smanje rastuće političke tenzije koje su dovele do masovnih protesta širom zemlje. – Bugari različitih godina i političkih opredeljenja zahtevaju obnovu vladavine prava i osnovnih građanskih sloboda koje se sistematski krše prethodnih godina. Gnev je velik. Gomila se godinama i ne može biti potisnut strahom i silom, kazao je Radev u televizijskom obraćanju naciji.

 

Protesti su počeli prošlog četvrtka pošto je glavni tužilac Gešev naložio pretres kabineta predsednika države Rumena Radeva i hapšenje dva njegova saradnika osumnjičena za trgovinu uticajem. Protesti su takođe održani i u najmanje deset drugih gradova, uključujuci Varnu i Burgas na Crnom moru i drugi najveći grad Plodliv.

 

Radev, izabran za predsednika 2016. godine glasovima Socijalističke partije, otvoreno kritikuje vladu desnog centra i optužuje je za korupciju, nedostatak pravde i gušenje slobode govora. Dojče vele prenosi da je Borisov poznat kao vešt političar i da bi mogao da ostane na vlasti ako privoli Geševa da podnese ostavku. Naredni parlamentarni izbori zakazani su za 2021. Bojko Borisov je postao premijer 2009.

 

Izvor: Kurir.rs