ZAVETOVALI SE NA SKROMNOST!? Ovo je vozni park vladika iz SPC

FOTO: Blic

Podeli vest!

Na vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC okupili su se svojeremeno vladike kojima je presedavao patrijarh Irinej.

Bila je to još jedna prilika da vladike i sveštenici “odmere snage”, ali one konjske, tačnije da pokažu ko bolju i skuplju limuzinu vozi.

 

Uslikali smo vozni park srpskog sveštenstva i kao na nekom luksuznom placu, sve je vrvelo od mercedesa i džipova raznih marki.

 

Znači, ostala je da važi, ona u narodu omiljena šaljiva poruka koju šaljemo za Božić: “Neka dobri bog s nebesa podari ti mercedesa”.

 

A sudeći prema aktuelnom trenutku, na stolu će se naći pitanje Kosova i Metohije i novonastala situacija nakon što je Vaseljenska patrijaršija priznala autokefalnost raskolničkoj ukrajinskoj crkvi, te najavljena crkvena nastava.

 

Očekuje se da će, međutim, jedan broj vladika, pre svega bliskih mitropolitu Amfilohiju i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju insistirati da se i pitanje Kosova i Metohije i dalje sudbine srpske južne pokrajine nađe na na dnevnom redu ove vanredne sednice.

Za SPC je ovo pitanje veoma važno jer bi primer davanja autokefalnosti ukrajinskoj crkvi mogao otvoriti Pandorinu kutiju i ojačati slične želje u Crnoj Gori i Makedoniji.

 

Nezavisni analitičari smatraju da vozni park visokih crkvenih zvaničnika vredi više od milion evra.

Članovi SPC su ujedno napali fotoreportere zbog fotografisanja voznog parka.

 

Izvor: Espreso / Blic