BRNABIĆ: Ne krijemo broj umrlih od Korone verujte mi

FOTO: Tanjug

Podeli vest!

“Uzimali smo volontere da sede u bolnicama i sakupljaju podatke, ali nemamo sistem kao u državnoj upravi koji elektronski vuče podatke.

 

Mi smo uveli kakav-takav sistem koji nikada do sada u Srbije nije postojao, uveli ga ad hok tokom najveće svetske krize u poslednjih 100 godina”, rekla je Brnabić.

 

Ona je potvrdila da postoje podaci koji su namenjeni samo Vladi Srbije, a ne javnosti, ali i dodala da ne zna o čemu govori redakcija BIRN-a koja je objavila podatke iz kako su naveli, informacionog sistema covid19, a koji pokazuju da je broj zaraženih i umrlih znatno veći od zvaničnog broja.

 

“Stalno mi stižu podaci koliko slobodnih respiratora imamo ali to nije podatak za javnost jer nisu sve respiratore zauzeli pacijenti koji su kovid pozitivni”, navela je premijerka.

Demantovala je da su podaci o broju testova ili respiratora poverljive informacije i navela da je trenutno u magacinima više od 500 respiratora, kao i da ni u jednom trenutku tokom borbe sa epidemijom, Srbija nije imala pun kapacitet zauzetosti respiratora.

 

“Svakog dana pričam koliko testova imamo na lageru, predsednik je nedavno pričao koliko tačno respiratora imamo. Na početku je to bila izuzetno osetljiva informacija jer smo znali da se sprema ogromna borba na svetskom tržištu za nabavku respiratora”, podseća premijerka.

Govoreći o poverenju građana u Krizni štab i postupke Vlade Srbije u borbi protiv epidemije, ona je ocenila da je napravljena greška kada su svi mislili da virus tokom leta neće biti u cirkulaciji kao što je danas.

 

“Nemam problem da kažem da smo u nečemu pogrešili jer smo slušali ono što je govorila struka u svetu. Tu su pogrešili svi, eksplozija brojeva je svuda u regionu i svetu. Ovo je borba svih nas, ne samo Vlade Srbije. Ljudski se osećam najodgovornijom, ali je ovo borba čitavog društva”, rekla je premijerka.

 

Ocenila je i da su ugled članova Kriznog štaba “od marta podrivali neki političari, političke grupacije, analitičari, mediji”.

 

“Ne vidim smisao u tome. Niko od njih nije trpeo nikakav odijum javnosti što je plasirao lažne vesti poput one da smo zatvorili ljude tokom vanrednog stanja da bi naseljavali migrante po Srbiji”, rekla je premijerka.

 

Izvor: Insajder.net