DAČIĆ: Ako me Vučić ne ubaci u vlast, odoh ja!

FOTO: Marina Lopičić

Podeli vest!

Osudio sam izjavu Tončeva i pozvao sam ga da se izvini Vučiću, što je i uradio. Milion puta sam mu rekao da probleme s lokalnog ne prenosi na republički nivo, jer to nema veze s Vučićem i SNS u celini.

 

Ivica Dačić, lider socijalista, kaže da će svako ko učestvuje u nasilnim protestima ili ih podržava biti isključen iz stranke. Istina, nije prvi put da deo socijalista vrda od zvanične politike stranke, ali je ovo prvi put da bi to krivudanje moglo da ih pošalje u opoziciju posle 12 godina na vlasti. U intervjuu za Kurir Dačić ističe da se čuje svaki dan s Vučićem, da je svog potpredsednika stranke Novicu Tončeva, bundžiju, naterao da se izvini lideru SNS, ali i da će otići s čela stranke ukoliko ih naprednjaci, zbog nekoliko demonstranata iz njihovih redova, ne pozovu u novu vladu.

 

Izvestan broj funkcionera SPS bio je na (nasilnim) protestima ili pozivao na njih. Da li će to uticati na buduću saradnju sa SNS?

– Kao što je poznato, ja sam odmah posle izbijanja nasilnih demonstracija bio prvi sa Anom Brnabić koji je to osudio, dok su se mnogi premišljali, i to čvrsto branio u svim nastupima na svim televizijama. Tog prvog dana na Pinku sam bio tri puta. Odmah sam rekao da to nema veze s koronom, već da je reč o pokušaju nasilnog preuzimanja vlasti. Isto tako, jasno sam saopštio da će svako ko učestvuje u nasilnim demonstracijama ili ih podržava, a ima bilo kakve veze sa SPS biti isključen i smenjen s funkcije, i to sam i pokazao isključenjima i smenama. Reč je o pojedinačnim slučajevima, partija u celini je ostala na mojoj liniji. Kome se ne sviđa, može da ide.

 

Novica Tončev, potpredsednik stranke, poziva na blokadu auto-puta. Da li ste se čuli s njim nakon što je taj snimak objavljen? Šta vam je rekao?

– Osudio sam izjavu Novice Tončeva, ona je suprotna politici SPS i zato sam ga pozvao da se izvini Vučiću, što je on i uradio. Milion puta sam mu rekao da probleme s lokalnog ne prenosi na republički nivo, jer to nema veze s Vučićem i SNS u celini. Zato sam i pozeleneo od besa kad sam čuo šta je rekao.

 

Umanjuje li vam sve ovo pregovaračke pozicije sa SNS o novoj vladi?

– Vučić i ja nikad nismo pregovarali, nemamo mi pregovaračke pozicije. Kao što sam rekao, mi smo na istom putu, svako ko radi na rušenju ove koalicije u krajnjem slučaju radi protiv Vučića. Naša koalicija je u najboljem interesu Srbije, zato sam ja čvrsto na toj liniji.

 

Šta ćete reći vašim funkcionerima ako zbog ovoga ispadnete iz kombinacije za narednu vladu?

– Da traže drugog predsednika.

 

Izvor: Kurir.rs