Stevanović: Umro nam je dečko 94. godište, bio je zdrav!

FOTO: Vlada Srbije

Podeli vest!

Beograd — Član Kriznog štaba dr Goran Stevanović izjavio da je od koronavirusa preminuo dečko ’94. godište koji je bio zdrav. Stanje je alarmantno, kaže on.

 

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu kaže da su to strašne stvari, ali i dodaje da se kod njega na Voždovcu svakog dana mladi okupljaju u zgradama, u grupama voze liftovima, jedni do drugih, niko maske ne nosi.

 

“Klinika je puna mladih ljudi, ali mnogi u Srbiji to i dalje ne shvataju”, naveo je direktor Klinike za infektivne bolesti i dodao da najviše problema ima upravo sa mladima koji se ne obaziru na mere i misle da virus nema nikakve veze sa njima.

“Stariji su shvatili poruku i zbog toga sa njima postoji sve manje problema. Čuvaju se, za razliku od njihovih mlađih ukućana, koji su upravo zbog toga već danima na udaru virusa. Nakon što se Infektivna klinika napunila pacijentima koji su njihovo godište, sa teškim simptomima kovida-19, krajnji je momenat da deca i mladi ozbiljno shvate kakva opasnost im preti”- kaže direktor Infektivne klinike za portal Objektiv.

 

Na pitanje da li je ovo isti virus koji smo imali u martu i aprilu, koliko se promenio i da li je mutirao, kaže da o tome ne može da se razgovara u trenutku, pre urađenih studija koje bi to potvrdile.

 

“Nekome se čini da je oslabio, nekom drugom da je nikada jači. Ni za jedno ni za drugo ne postoji dokaz. Da bismo tvrdili da je kovid-19 sada ojačao, morali bismo da uradimo dugoročnu studiju koja bi uključivala genetska i laboratorijska ispitivanja, istovremeno sa mnogim drugim istraživanjima. Dok to ne uradimo, sve je na nivou subjektivnog utiska i nagađanja” kaže dr Stevanović.

 

Izvor: Kurir / Objektiv