Besplatna zemlja za one koji žive u hladnim delovima Rusije

FOTO: LEV A

Podeli vest!

Državljani Rusije mogu da se prijave za besplatno parče zemlje u udaljenim oblastima u Arktičkom krugu, a sve u sklopu programa kojim Vlada pokušava da stane na put depopulaciji u najhladnijim delovima zemlje.

 

Rusko Ministarstvo za razvoj Dalekog istoka i Arktika pozvalo je građane da se prijave za posede od najmanje jedan hektar, koje bi dobili na korišćenje na period od pet godina, piše moskovski dnevno-politički list Komersant.

 

Po isteku ovog perioda, korisnici imaju opciju ili da ga ili kupe ili iznajme na 49 godina. Zemljište može da se koristi za gradnju, poljoprivredu i u poslovne svrhe.

 

Arktički delovi Rusije postali su državni prioritet pre nekoliko godina, zbog pretpostavki naučnika da bi globalno zagrevanje moglo da dovede do otpadanja i učini prohodnom tzv. Rute kroz severno more, koja je proglašena ekskluzivnom ekonomskom zonom Rusije.

Ruta kroz Severno more daje Rusiji izlaz na Tihi i Atlantski okean.

 

Država je tokom poslednjih godina uložila milione evra u ledolomce na nuklearni pogon, koji treba da pripreme teren za razvoj pomorske infrastrukture.

‘Hektar hiljadugodišnjeg leda’

U Arktičkom krugu Rusije trenutno živi oko 2.5 miliona ljudi, javlja agencija RIA Novosti, ali je broj stanovnika u konstantnom padu od raspada Sovjetskog Saveza.

Stanovnici ovog dela Rusije odlaze u veće gradove trbuhom za kruhom.

 

Podledice su velike: broj stanovnika smanjen je u gradovima gde živi 90 odsto populacije Arktičkog kruga, a razni infrastrukturni objekti propadaju zbog neiskorišćenosti, navode iz Ministarstva.

 

Program besplatne raspodele zemljišta za sada je dao dvojake rezultate.

Od kada je na krajnjem istoku zemlje 2016. pokrenut sličan program, prijavilo se samo 83.000 ljudi, piše Komersant.

 

Izvor: RIA