Lončar: Još nismo odlučili da li će vakcina biti obavezna

FOTO: FoNet

Podeli vest!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se ceo svet bori da dođe do što bolje pozicije za nabavku vakcine protiv virusa korona, onog momenta kada se ona pojavi i kada bude bila odobrena.

“Najvažnije su bezbednost i efikasnost.

 

Struka je ta koja odlučuje da li će biti obavezna ili ne, u zavisnosti od osobina vakcine. Minimum što će biti jeste da vakcinacija bude preporučena, posebno za ljude koji su visoko rizični, pre svega mislim na zdravstvene radnike, one koji rade u kontaktu sa drugima, kao i hronične bolesnike. Ono što je bitno jeste to da će država uraditi sve da obezbedi dovoljne količine vakcine, da bude dobra i da je dostupna svakome”, poručio je Lončar na današnjoj konferenciji Kriznog štaba.

 

On je objasnio da odluku o vakcinaciji donosi Institut “Milan Jovanović Batut”, na osnovu mišljenja pedijatara, lekara domova zdravlja, specijalista, infektologa….

 

“Na osnovu njihovih zahteva i mišljenja, jedini koji može da donese odluku o tome jeste Institut za javno zdravlje ‘Batut’. To je regulisano zakonom, to jedino može i tako će biti ovoga puta. Mi ćemo ispoštovati sve ono što je predviđeno zakonom i uradićemo ono što je neophodno da bismo obezbedili naše građane. Naš je prioritet da, kada se pojavi vakcina, ona bude što pre tu, na raspolaganju našim ljudima”, zaključio je Lončar.

 

Izvor: 021 Portal