NBS se sprema za otkaze i pad plata u Srbiji

FOTO: Tanjug

Podeli vest!

Pre nešto više od šest meseci Narodna banka Srbije je skratila rok odobravanja keš kredita sa do 10 godina koliko su banke u praksi odobravale na osam godina u 2019, pa od ove godine na sedam, a od naredne na šest godina tako što je naterala banke da umanje svoj kapital za iznos neotplaćenog dela kredita koji je odobren na duži rok od propisanog.

 

Prekjuče je tu odluku stavila ad akta. Sada NBS poručuje bankama da mogu da produže rokove dospeća kreditima pri čemu njihovi pokazatelji poslovanja neće trpeti.

 

„Ističemo da stimulisanjem odobravanja olakšanih uslova otplate kredita stanovništvu Narodna banka Srbije ne odstupa od podsticanja prakse održivog kreditiranja i sprečavanja odobravanja nenamenskih kredita stanovništvu na rokove koji nisu u skladu s rizičnošću ove vrste proizvoda i kreditnom sposobnošću svakog pojedinačnog dužnika. Takođe, na ovaj način se umanjuju rizici od rasta stope problematičnih kredita u ovom segmentu kreditiranja u periodu nakon isteka moratorijuma, doprinosi se ublažavanju posledica krize u ovoj i narednoj godini i stvaraju se uslovi za kreiranje dodatne potrošnje fizičkih lica“, navodi se u obrazloženju Narodne banke.

 

Ovo je sasvim pouzdan signal da i činovnički aparat očekuje vruću jesen kako su to nedavno najavili sindikalci, u kojoj bi 300.000 ljudi moglo da ostane bez posla.

Ekonomista Milan Kovačević podseća da je tri meseca odložena naplata kredita moratorijumom, ali nakon toga nije ništa lakše otplaćivati kredite bankama.

„Pri tome će banke još dodati kamatu iz prethodna tri meseca na preostali dug i tako povećati rate. To je bio taktički, a ne strateški potez. Do sada su krize bile finansijske prirode, a sada imamo promenu načina života sa posledicama na ekonomiju. 

 

Izvor: Danas.rs