STEFANOVIĆ: Tužio sam one koji pišu da je moj otac bio diler oružja

FOTO: Tanjug

Podeli vest!

Ministar policije Nebojša Stefanović tužio je portal Nova.rs zbog navoda u tekstu “Pamtićemo Branka Stefanovića po aferi Krušik i torbi para”, a u tužbi je navedeno da je u naslovu “spornog teksta” njegov otac “predstavljen kao učesnik velike afere u okviru koje se neosnovano spekulisalo o različitim mahinacijama i sukobima interesa”. Stefanović tvrdi da se njegov otac nikad nije bavio trgovinom oružjem.

 

“Iako sama trgovina oružjem nije nezakonita kada se obavlja pod propisanim uslovima, kontekst u kom je ova informacija objavljena narušava sećanje na pokojnika, jer se isti predstavlja u svetlu afere ‘Krušik’, a pokojniku se pripisuje osobine koje nema i radnje koje nije preduzeo”, navodi se u tužbi.

Portal Nova.rs je u tekstu podsetio da je firma Branka Stefanovića “United BG” dobila dozvolu Ministarstva trgovine, uz prethodnu saglasnost MUP-a, da trguje oružjem, što je prethodno objavio NIN. Naveli smo i izjavu Nebojše Stefanovića da preduzeće u vlasništvu njegovog oca nije prodalo nijedan jedini metak. Podsetili smo i na objave BIRN-a da je Branko Stefanović, kao predstavnik fabrike GIM posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, što se videlo i iz priložene dokumentacije. Ime oca ministra policije našlo se i na zvaničnom zahtevu koji je firma GIM uputila državnoj fabrici Krušik radi pregleda robe.

 

Potom je BIRN objavio i zvaničan zahtev za dobijanje saudijske vize i u samoj vizi navodi se da je Branko Stefanović “legal advisor” firme GIM, odnosno njen pravni savetnik. Ta kompanija je u dopisu ambasadi u Sarajevu od maja 2018. zatražila da im se odobre vize za tri njihova rukovodioca, među kojima je naveden i Branko Stefanović.

Naš portal je podsetio i da je otac ministra policije u maju 2018. posetio italijansku fabriku oružja “Bereta” kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, kao i da je na taj poslovni put otišao sa članovima visoke delegacije MUP-a.

 

U tekstu o aferama u koje je bio umešan Branko Stefanović navodi se da se našao u centru pažnje javnosti nakon demoliranja hotela Šumadija, u martu 2019, a bivši vlasnik tog hotela Njegomir Kilibarda naveo je da su incidentu prethodili pregovori oko prodaje koje je vodio otac ministra policije i da mu je otac ministra policije nudio “da pomogne” oko isplate duga koji je imao, a da mu zauzvrat proda hotel, te da je u jednom trenutku utvrđena i cena.

Kilibarda je ispričao da je na treći sastanak Stefanović nosio ranac i da mu je rekao da je u njemu 300.000 evra, kao i da će kada potpiše dobiti pare. Prema njegovim rečima, dogovor je bio da mu Stefanović preko posrednika pozajmi taj novac, a da zauzvrat otkupi hotel za milion evra, ali je Kilibarda odustao kada mu je rečeno da ima rok od 72 sata da vrati novac, objavio je BIRN.

 

Izvor: Nova.rs