Odnosi Grčke i Turske sve gori zbog Aja Sofije

FOTO: Profimedia

Podeli vest!

Tursko ministarstvo inostranih poslova danas je osudilo izjave grčkih zvaničnika i paljenje turskih zastava na protestima u Grčkoj povodom konverzije Aja Sofije u islamsku bogomolju i prve molitve muslimanskih vernika održane u toj svetinji u poslednjih 9 decenija, izvestio je Rojters.

 

“Grčka je još jednom demonstrirala neprijateljstvo prema islamu i Turskoj, pronašavši povod u otvaranju džamije Aja Sofija za vernike muslimanske vere”, ocenio je predstavnik turskog ministarstva inostranih poslova Hami Aksoj.

 

Širom Grčke juče su zvonila crkvena zvona da bi se izrazilo tugovanje što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prisustvovao molitvi u Aja Sofiji.

Govoreći juče povodom 46. godišnjice povratka demokratije u Grčku, premijer Kirijakos Micotakis nazvao je Tursku “siledžijom”, a pretvaranje Aja Sofije u džamiju “uvredom za civilizaciju 21. veka”.

 

Ovo je samo još jedna kap u čaši nesporazuma i sukoba koji već decenijama potresaju grčko-turske odnose.

 

PROTESTI U GRČKOJ

U Atini i Solunu u petak su održani protesti zbog odluke turskih vlasti da nekadašnju pravoslavnu crkvu i muzej Aja Sofiju u Istanbulu preimenuju u džamiju.

 

Na stotine ljudi se molilo i pevalo tokom protesta u Atini, noseći slogane sa natpisima “Ne novom Otomanizmu” i uzvikujući parole protiv “drugog poglavlja Konstantinopolja u turskoj izvedbi”, javlja Juronjuz.

 

Izvor: Kurir.rs