RODITELJI O ONLINE NASTAVI: Deca nam postaju asocijalna

FOTO: Nova.rs

Podeli vest!

Najava da će i od septembra školska nastava delom biti onlajn i na daljinu većinom nije oduševila roditelje. Ističu da je u njenoj realizaciji tokom vanrednog stanja bilo poteškoća i to od tehničkih do problema koji se odnose na socijalizaciju i razvoj deteta.

 

Marina, majka jednog trećaka, nije srećna zbog najave da bi deo nastave i od jeseni mogao da se realizuje od kuće.

 

“Prvo je problem čitava organizacija kod kuće. Neko mora da je s detetom u tom momentu da bi sve to priključio, pripremio i organizovao, kao i da bi vodio računa da dete sve to prati” objašnjava.

 

Hvali učiteljicu svog deteta koja je tokom izvođenja nastave na daljinu za vreme vanrednog stanja bila bila maksimalno angažovana i pomogla roditeljima da se snađu u svemu.

“To je prosto tada zahtevala situacija, ali ako bude moralo opet od septembra, bojim se da će biti baš nezgodno” ističe Marina.

Druga ključna stvar, prema njenim rečima, je i to što je deci ipak najlepše u školi.

 

“Ovako postaju asocijalni. Nema druženja, viđenja i vidim da im je to problem. Sve se to prenosi na roditelje, jer nakon toga mi moramo maksimalno da učestvujemo u domaćim zadacima i objašnjenjima. Videćemo kako će to sve da bude” poručuje.

Ni Zoran Rusov, čija deca od jeseni kreću u peti i drugi razred osnovne škole, nije oduševljen najavom da deo nastave bude onlajn.

“Biće to teško. Jedva se postiže, jer im daju mnogo domaćih zadataka. Takođe teško im je sve i da prate, posebno ako je tu i drugo dete”, prepričava Zoran svoja iskustva sa nastavom tokom vanrednog stanja.

 

On ističe da su često “roditelji su ti koji moraju decu da uče novu lekciju i da im pola domaćeg urade”.

Zoran je upoznat i sa pričom iz drugog ugla, jer mu je žena zaposlena u školi.

 

“Pričala mi je žena i kaže da je to bukvalno strašno jer je to u drugim zemljama organizovano godinama sistemski, dok su profesori ovde gurnuti da se snalaze sami” dodaje Zoran.

 

Izvor: Nova.rs