Velika Britanija ZABRANILA 5G mrežu na svojoj teritoriji

FOTO: Selluar Town

Podeli vest!

Mobilnim operaterima u Velikoj Britaniji naređeno je da prestanu sa upotrebom Huawei 5G opreme od 31. decembra, a do 2027. godine će, svi koji su do sad koristili njihove kitove, morati da ih uklone. Razlozi za ovu odluku su, kako navode, bezbednosne prirode.

 

Ovo rešenje dolazi nakon zabrane koju je uveo i Vašington, u svetlu tvrdnje da Huawei predstavlja pretnju po bezbednost države, što su iz ove kineske kompanije u nekoliko navrata poricali.

 

“Nije bilo lako doneti ovu odluku, ali smatramo da je to najbolje rešenje za naše mobilne mreže, našu nacionalnu bezbednost i ekonomiju, kako trenutno, tako i na duže staze”, izjavio je digitalni sekretar Oliver Dauden.

 

Edward Brewster, portparol kompanije Huawei u Velikoj Britaniji je izjavio:

“Razočaravajuća odluka predstavlja loše vesti za svakog korisnika mobilnog telefona u Ujedinjenom Kraljevstvu. Može dovesti Britaniju u stanje usporene digitalizacije, povećanja računa i produbljivanja digitalnog jaza.

 

Umesto podizanja na viši nivo, vlada se odlučila za nazadovanje i ovim putem urgiramo da razmotre svoju odluku. Uvereni smo da nova ograničenja SAD-a ne bi uticala na otpornost ili bezbednost uređaja koje obezbeđujemo Velikoj Britaniji.

 

Nažalost, naša budućnost u Velikoj Britaniji je postala politizovana. Ovde je reč o trgovinskoj politici Sjedinjenih Američkih Država, a ne o bezbednosti. U proteklih 20 godina, Huawei se fokusirao na izgradnju bolje povezane Velike Britanije. Kao odgovorna kompanija, nastavićemo da pružamo podršku našim korisnicima, što smo uvek i činili.

 

Izvor: N1 Televizija