Dojče Vele: Nasilje u Hrvatskoj nad migrantima sve veće

FOTO: Reuters

Podeli vest!

Tvrđi pristup EU prema izbeglicama, s početka ove godine, u doba korone, rezultirao je i većim brojem slučajeva njihovog ponižavanja i zastrašivanja.

 

Vanredno epidemiološko stanje, koje već duže od četiri meseca pogađa i Hrvatsku, bacilo je senku na problem neprihvatljivog državnog tretmana izbeglica iz Azije i Afrike. U javnosti je stvoren utisak da su migracije u tom razdoblju gotovo sasvim ili u značajnoj meri uminule, a s njima i policijsko nasilje.

 

Nažalost, istina je umnogome drukčija. Nevladine organizacije koje u Hrvatskoj pomažu izbeglicama beleže porast specifičnih oblika nasilja, no sve teže uspevaju da plasiraju u javnost svoja saznanja.

Društvo je zaokupljeno svojim problemima – korona, zemljotres u Zagrebu, ekonomska kriza – i sve je manje osetljivo na one tuđe. Centar za mirovne studije (CMS), udruženje aktivista sa sedištem u Zagrebu, nastoji da ispravi takav novonastali disbalans.

 

Obeležavanje glave sprejom

Jedan od načina postizanja tog cilja, uz stalni rad na terenu, jesu kaznene prijave koje CMS podnosi zbog pomenutog nasilja. Najnovija je podneta pre samo nekoliko dana, a bavi se slučajem premlaćivanja šesnaest izbeglica od strane osam neimenovanih uniformisanih osoba. O tome u prijavi svedoči pet žrtava pod imenom i prezimenom, pri čemu su jednoj od njih u tom zlodelu slomljene obe ruke i noga. Prethodna slična prijava datira iz juna. Prema njoj, tada je policijsko iživljavanje pretrpela grupa od 33 osobe.

 

„Svima su im glave označili trajnim narandžastim sprejom, tj. nacrtali su im krst preko temena da bi dugo ostali prepoznatljivi. Ali i da bi se osetili poniženim i zastrašenim”, smatra Antonija Pindulić, pravnica CMS, dodajući da aktivisti ujedno registruju i porast raznih vidova ponižavanja i zastrašivanja. Premlaćenim žrtvama iz navedene grupe sa 16 izbeglica, prema iskazu u prijavi, mučitelji su u rane utrljavali kečap, majonez i šećer.

 

Izvor: B92