JEDAN OD NAJBOLJIH STUDENATA SRBIJE: Policija nas šamarala i hapsila zbog protesta

FOTO: Privatna Arhiva

Podeli vest!

Student i stipendista Politehničke škole u Parizu i francuskog Ministarstva odbrane Bogdan Raonić (20), koji je bio među uhapšenima u noći posle protesta 8. jula u Kragujevcu, kaže da je razočaran jer ga je država izdala bez razloga.

 

Raonić je uhapšen zajedno sa dvojicom drugara, takođe odličnih studenata, iako nisu učestvovali u neredima kada su razbijeni prozori i demolirane prostorije Policijske uprave i razbijena stakla na ulazu u gradsku uprave.

 

Raonić je portalu Glas Šumadije danas rekao da su oni tada bili privedeni kod jedne pekare i da su očekivali da će biti ubrzo pušteni pošto nisu učestvovali u neredima.

Međutim, iako nevini, proveli su 48 sati u policijskom pritvoru, kako kaže Raonić, u neljudskim uslovima, bez hrane i vode 20 sati. Raoniću je oduzet telefon koji je policija zadržala 20-ak dana.

 

– Ne osećam se kao huligan, jednostavno su nas policajci uhvatili nekoliko sati posle protesta i nije bilo baš prijatno. Prolazili smo pored pekare u centru grada i oni su rekli da stanemo uza zid, da smo uhapšeni. Nismo razumeli zašto. Odveli su nas u stanicu – ispričao je Raonić.

– Ne osećam se kao huligan, jednostavno su nas policajci uhvatili nekoliko sati posle protesta i nije bilo baš prijatno. Prolazili smo pored pekare u centru grada i oni su rekli da stanemo uza zid, da smo uhapšeni. Nismo razumeli zašto. Odveli su nas u stanicu – ispričao je Raonić.

On kaže da je sa prijateljima te večeri bio na 200-300 metara udaljenosti od protesta i da su gledali šta se dešava, a kada su počele kamenice da lete, sklonili su se jer nisu želeli da učestvuju u rušenju gradske imovine.

 

Posle toga, oko ponoći su krenuli u šetnju centrom grada, prošli pored pekare gde su i privedeni.

– Bilo je jako traumatično, zadržali su nas 48 sati. Očekivali smo da će da nas puste, ali su nas ipak osumnjičili za nešto – rekao je Raonić i naveo da je do tada policajce vidjao samo na filmovima.

 

On kaže da je te noći u policijskoj stanici bilo dosta momaka različitog uzrasta, neki i maloletni.

– Bila je to filmska scena, 30 mladih i svi su klečali, sedeli ili ležali na podu par sati, jer im je tako naređeno. Ispostavilo se da većina njih ništa nije ni uradila, a neki su dobili batine, povređeni su – rekao je Raonić.

 

Kaže da su neki mladići dobijali šamare, da je lično dobio dva, a da ne zna zbog čega, mada sumnja da je zbog toga što ga je neko od policajaca video kada je koristio telefon da majci pošalje SMS poruku da se nalazi u policiji.

– Nije nam bilo jasno zašto upotrebljavaju silu. Prema mojim drugarima i meni bili su manje grubi, valjda zato što su videli da nama oči nisu bile crvene od suzavca – kazao je Raonić.

 

On smatra da su te noći policajci u Kragujevcu postupali tako jer im je neko naredio da tako rade.

 

Izvor: Direktno / Nova.rs