Naučnici napravili sistem koji PREDVIĐA ERUPCIJU VULKANA

FOTO: Forbes Magazin

Podeli vest!

Novozelandski naučnici objavili su da su napravili sistem upozorenja koji predviđa erupcije vulkana, preneo je “Gardijan”. Dejvid Dempsi i Šejn Kronin sa Univerziteta Okland kažu da njihovo istraživanje pokazuje “paterne seizmičke aktivnosti pre erupcije što omogućava blagovremeno upozorenje”.

 

Njihovo istraživanje objavljeno je prošle nedelje u magazinu “Prirodi komunikacije”.

“Gardijan” navodi da Novi Zeland ima niz nadzornih instrumenata kojima operiše “GNS Sajens” koji meri kretanja i drhtanje zemlje. “GeoNet” sistem izveštava o hiljadama zemljotresa i ređim erupcijama vulkana koji se dešavaju u zemlji, ali ih ne predviđa.

 

– Da je naš sistem bio tu prošle godine podigao bi uzbunu 16 sati pre smrtonosne erupcije vulkana – rekli su Dempsi i Kronin, podsećajući na tragediju kad je na Belom ostrvu 2019. poginuo 21 turista.

Geolozi se nadaju da će moći da prilagode ove podatke radi primene na drugim vulkanima. Dempsi i Kronin kažu, međutim, da bi njihov sistem podigao uzbunu u četiri od poslednjih pet velikih erupcija na Belom ostrvu.

 

– Ali, mislimo da postoji dobra šansa da bi erupcije poput te iz 2019. ili veće bile detektovane – ističu oni.

Naučnici sada sarađuju sa “GNS Sajens” kako bi sistem postao operativan. Takođe su omogućili drugima da koriste njihove podatke u nadi da će poboljšati instrument.

 

Izvor: Blic