VUČIĆ: Ko bre normalan će da seče drveće po Košutnjaku?

FOTO: Kurir Montaža

Podeli vest!

Naš list je nedeljama upozoravao na opasnu nameru investitora „Avala studios“ da uništi 30 hektara šume i zelenila na Košutnjaku zarad gradnje stambeno-poslovnog kompleksa.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržao je inicijativu Kurira i zahteve građana da se spreči uništavanje oko 30 hektara šume i zelenih površina na Košutnjaku zarad izgradnje oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa.

 

Kurir je na ovu opasnu nameru investitora „Avala studios“ nedeljama upozoravao, a brojni aktivisti, predstavnici ekoloških udruženja i borci za zaštitu životne sredine ukazivali su da će uklanjanje šumskih i drugih zelenih površina povećati zagađenje vazduha, pojačati efekat toplotnog ostrva, ali i dehumanizovati prostor, kao i da će doći do opterećenja u saobraćaju u tom delu grada koji mnogi smatraju „plućima Beograda“!

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić deli stav Kurira i građana o važnosti borbe protiv seče šume na Košutnjaku.

 

Borba za pošumljavanje

– Naravno da sam protiv seče šume u Košutnjaku. Kome normalnom može pasti na pamet da udari na oazu Beograda?! Za proteklih osam godina, koliko je SNS na vlasti, borili smo se za pošumljavanje, a ne uništavanje šuma. Košutnjak su pluća Beograda i ne bismo smeli da dopustimo da budu žrtvovana zbog nečijih ličnih interesa – rekao je predsednik za Kurir.

 

Projekat „Avala filmski park“, kako je naveo nosilac projekta „Avala studios“, podrazumeva revitalizaciju postojećih i izgradnju novih filmskih studija „za privlačenje holivudskih i drugih globalnih produkcija i razvoj srpske kinematografije“. Međutim, ono što je izazvalo veliku buru u javnosti je to što, pored ovog, projekat podrazumeva i izgradnju ogromnog stambeno-poslovnog kompleksa u jednom od najlepših delova grada, koji je zelena oaza za Beograđane. Na elaborat za plan detaljne regulacije kompleksa „Avala filma“ u tom parku, koji je početkom jula Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio na rani javni uvid, uloženo je više od 7.000 primedbi.

 

Izvor: Kurir.rs