VESIĆ: Od danas krećemo da kažnjavamo bahate Beograđane

FOTO: Tanjug

Podeli vest!

“Oko sokolovo”, novi elektronski sistem za kontrolu parkiranja u Beogradu, do sada je samo snimalo i slalo opomene nesavesnim vozačima. Od danas kreće naplata kazni za nepropisno parkiranje, čija visina se kreće od 5.000 do 25.000 dinara.

 

Sistemom “Oko sokolovo” opremljeno je 18 džipova marke Land Rover Discovery, pošto beogradska vlast smatra da džipovi pomažu da se pokaže autoritet države.

Od danas, dokazivanju autoriteta pridružiće se i naplata kazni za nepropisno parkiranje, pošto je završena test faza sistema, koja je trajala dve prethodne nedelje.

 

Raspon novčanih kazni je od 5.000 do 25.000 dinara za fizička lica – građane, što pokriva sve “parking – prekršaje”, od parkiranja na trotoaru ali bez ometanja kretanja pešaka do poznatih beogradskih “specijaliteta” poput parkiranja na tramvajskim šinama, pešačkom prelazu ili zelenim površinama.

 

Kako ne treba parkirati na trotoaru demonstriralo je krajem jula upravo jedno od “Oka sokolovih”.

Zanimljiv je i put kazne od “Oka sokolovog” do nepropisno parkiranog vozača.

 

Softver snima vozila u prekršaju, a zapis u elektronskoj formi šalje Pošti Srbije, koja štampa i šalje na kućnu adresu vlasnika vozila. Ukoliko reši da plati kaznu po prekršajnom nalogu, biće mu odobren popust od 50 odsto.

Ukoliko vlasnik nije načinio prekršaj, treba u roku od osam dana da se izjasni ko je upravljao vozilom, jer ćeu suprotnom protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prikrivanja podataka o počiniocu kažnjivog dela.

 

Na društvenim mrežama željno čekaju da vide koga će “Oko sokolovo” prvo “upecati”. Možda one koji parkiraju na poznatom šetalištu, Savskom keju?

 

Nova.rs