VUČIĆ: Srbija dobija najskuplji park u Evropi

FOTO: Pink

Podeli vest!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prekjuče da će ispred Hrama Svetog Save biti napravljen “predivan park” koji će koštati čak 7,5 miliona evra.

 

“Biće velelepan park ispred, koji će mnogo da košta, pravu šumu ćemo da napravimo, predivan park. Prva faza će da košta 1,5 miliona, ukupno 7,5 miliona evra”, rekao Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu. On je naglasio da je u pitanju najskuplji ali i najgrandiozniji projekat u Evorpi ove vrste.

 

Najava izgradnje ovako skupog parka višestruko je nelogična: zbog cene (zvanično, skuplje je od višemesečnog renoviranja Trga Republike u Beogradu), zbog trenutka u kojem je najavljen (kada se država nepovoljno zadužuje po skupim kamatama za pomoć privredi zbog koronavirusa), ali i zbog činjenice da, na primer, trećina građana glavnog grada još uvek nema kanalizaciju, a veliki broj mesta u Vojvodini nema pijaću vodu.

 

“Meni iznos od 7,5 miliona evra za izgradnju parka izgleda ogroman”, kaže za Nova.rs advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić govoreći o najavljenom parku ispred Hrama Svetog Save.

 

Naglašava da bi njegov izgled i cena trebalo da budu stvar ozbiljnog planiranja, dobre procene i racionalne analize struke, a ne odluka predsednika Srbije.

“Svaki novi park je dobrodošao. Grad se sve više suočava s problemom aero zagađenja u dramatičnim razmerama, a šume i zelenila koji su bitan odgovor na taj problem ima malo, daleko manje od evropskih standarda. Opština Vračar, na kojoj bi se park o kom govorimo nalazio, pogotovo”, kaže Šabić za Nova.rs.

 

Međutim, kako kaže, nije i ne sme da bude svejedno kako će taj park da izgleda i koliko da košta.

“Meni lično iznos koji pominje predsednik izgleda prevelik. Međutim ne mislim da sam pozvan i stručan za validnu procenu, ali ne mislim ni da je i predsednik za to stručan i pozvan”, kaže on, napominjući da je izgled i cena parka posao struke..

 

Izvor: Nova / ALO