MARIĆ: Rijaliti program nije dno, Srbiji je to potrebno!

FOTO: Predrag Mitić

Podeli vest!

Novinar i prvi čovek televizije Hepi: Vlast bi morala sebi da napravi bolju opoziciju, ova je neozbiljna. Moja karijera više je sastavljena od neuspeha nego od uspeha.

RANIJE su veliki pisci i mislioci završavali siromašni, gladni, u zatvorima, po logorima, ili su bili ubijeni. Milomir Marić kaže da se zbog toga sakrio, da ga ne uhvate. Autor kultne knjige “Deca komunizma” i poznati novinar priznaje da je kao zabavljač naroda, ipak, izbegao to iskušenje.

 

Nekadašnji glavni urednik “Duge”, pa Televizije BK, već 10 godina je prvi čovek televizije Hepi. Na ovom kanalu, Marić je sve – i novinar i urednik i voditelj. Od jutarnjeg programa, do večernjih emisija “Goli život” i “Ćirilica”.

 

– Voleo sam da držim banku u kafani i to sam primenio u televizijskom mediju – kaže Marić u razgovoru za “Novosti”. – Ipak, nadam se da će me neka vlast, neka sila, skinuti sa te televizije i da će me vratiti onom što sam nekad umeo da radim, da pišem i da razmišljam. Da mi nenarodni režim zabrani da radim na televiziji, pa ću moći da dođem sebi.

 

* Zašto kada mnogi kažu da pravo novinarstvo gubi trku sa drugim medijima?

– Za ozbiljno novinarstvo potrebni su ozbiljni čitaoci, a oni su se povukli. Ušli smo u taj haos sveopšteg rijalitija i ozbiljne tekstove više nema ko da čita. Kad sam ukidao svoje novine “Profil”, rekao sam da su čitaoci osiromašili i nije im ni do čega, a kamoli da čitaju ozbiljne tekstove.

 

* Mnogi vas optužuju da od Srbije pravite rijaliti…

– Ne pravim ja ništa od Srbije, drugi su je unesrećili pre ko zna koliko decenija. Poveli je nekim slepim putem, a ja ništa nisam mogao drugo, nego da taj unesrećeni narod malo zabavim. Od mene dosta. I o rijalitiju dosta.

 

* Da li je tačno da ste jedini građanin Jugoslavije kome je bilo zabranjeno da ide na Titovu sahranu?

– Ne znam šta su neprijateljsko našli u meni, bio sam klinac, na početku karijere. Ne znam kome sam bio zanimljiv, sve što sam znao objavljivao sam u novinama. Dozvoljeno, nedozvoljeno, između redova, dovijajući se na ko zna kakve načine da proturim ono što želim, da nekako prođe. Mi smo se izveštili u tim vremenima da jedno mislimo, drugo pišemo, a namera nam je bila ko zna kakva. Prilično smo se izveštili da pišemo između redova. Ko nije naučio da piše između redova, nije pravi novinar.

 

* Šta je najveća opasnost za novinara?

– Da na vreme ne napusti novinarstvo, nego da se pod stare dane, kao olupina od čoveka, time bavi. Rečenicu da treba napustiti novinarstvo rekao je najveći engleski novinar, Vinston Čerčil. Njegov današnji biograf Boris Džonson, sadašnji premijer Britanije, bio je vrhunski novinar, ali bojim se da neće biti takav premijer kao što je bio Čerčil. Čak neće biti ni premijer onog ranga koji je uživao u novinarstvu.

 

Izvor: Novosti