SRAMOTA! Iznajmljeni minibusevi koštali GSP više nego da su ih kupili

FOTO: Tanjug

Podeli vest!

Javno komunalno preduzeće GSP Beograd platiće ukupno 7,4 miliona evra za najam 47 školskih minibuseva, iako bi za taj novac mogli da kupe duplo više novih vozila, otkrio je BIRN.

 

BIRN-ova analiza cena vozila sa karakteristikama iz konkursne dokumentacije pokazala je da se cene novih minibuseva kreću do 85 hiljada evra, što je upola manje od sume koju GSP plaća za iznajmljivanje jednog vozila – oko 165.000 evra.

Posao je dobila firma SDT Group iz Surčina koja se zajedno sa ćerkom firmom SDT Renting jedina javila na tendere i pobedila bez konkurencije. Ova firma je od 2014. godine, kada je dobila prvi posao za GSP, do danas pobedila na više od 40 javnih poziva gradskog prevoznika.

 

Stručnjaci koje je BIRN konsultovao smatraju nelogičnim potez gradskog prevoznika da iznajmi vozila u narednih pet godina po višoj ceni nego što bi bila kupovina novih, uzevši u obzir sve dodatne troškove.

Osim toga, kako je u tekstu navedeno, postoje sporne tačke u konkursnoj dokumentaciji. Pojedini zahtevi su neopravdani, što pokazuje da su tenderi pisani tako da se na njih može javiti samo jedna firma, dok drugi nisu precizno definisani, čime je ostavljen prostor za malverzacije, objasnili su sagovornici BIRN-a.

 

Iz GSP-a BIRN nije dobio odgovor niti komentar u vezi sa ovim tenderima, a direktor GSP Beograd Radiša Momčilović ni nakon tri nedelje nije odgovorio na pitanja BIRN-a upućena elektronskom poštom.

Ni iz firme SDT Group, koja je pobednica na ovim tenderima zajedno sa ćerkom firmom SDT Renting, BIRN nije uspeo da dobije komentar, jer Dejan Trifunović, direktor i vlasnik, nije odgovarao na pozive i poruke novinara BIRN-a.

 

GSP Beograd je raspisao pozive za dve javne nabavke za iznajmljivanje školskih minibuseva – prva je pokrenuta u decembru 2019. i odnosi se na iznajmljivanje 10 vozila po ceni od 1,1 miliona evra, dok je drugom, iz jula 2020. traženo iznajmljivanje 37 ovakvih vozila za 6,3 miliona evra.

Profesor Vladimir Momčilović sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu u razgovoru za BIRN kazao je da se radi “samo i isključivo o troškovima iznajmljivanja vozila sa troškovima osiguranja, registracije, pneumatika (guma) i redovnog održavanja tokom perioda od pet godina za 50.000 kilometara godišnje, odnosno ukupno 250.000, dok troškovi goriva i troškovi vozača nisu uključeni u cenu, iako usluga iz predmetne javne nabavke spada u oblast: Najam vozila za prevoz putnika sa vozačem”.

 

Sagovornici BIRN-a naveli su da je GSP tražio da minibusevi zadovolje određene “konkretne” tehničke specifikacije koje su propisane jedino da bi se pojavila i izabrala samo i isključivo vozila jednog ponuđača.

 

Izvor: BIRN / Direktno.rs