Vulin smenio načelnika VMA koji je lečio Vučića

FOTO: PRINT / TANJUG

Podeli vest!

Kardiolog i načelnik Klinike za urgentnu medicinu VMA Slobodan Obradović, koji je juče smenjen, bio je u timu lekara koji su lečili Aleksandra Vučića u novembru prošle godine. U tom trenutku Obradović je, kako saznaje Nova.rs, uživao veliko poverenje predsednika Srbije, međutim, stvari su se preokrenule u trenutku kada se njegovo ime našlo na spisku lekara “Ujedinjeni protiv kovida”, pa se sada njegova stručnost da vodi odeljenje dovodi pod znak pitanja.

 

Javnost u Srbiji juče je bila šokirana informacijom da su bukvano preko noći smenjeni načelnik Instituta za medicinska istraživanja prof. dr sc. med. Danilo Vojvodić, načelnik Klinike za urgentnu internu medicinu prof. dr Slobodan Obradović i načelnica Klinike za kožne i polne bolesti prof. dr sc. med. Lidija Kandolf Sekulović. Rešenja o smeni uručena su im 16. septembra, a ono što im je zajedničko jeste podrška otvorenom pismu koje su Vladi Republike Srbije i ostalim nadležnim institucijama uputili lekari okupljeni u grupi “Ujedinjeni protiv kovida”.

 

Vojno medicinska akademija u nadležnosti je ministarstva odbrane Aleksandra Vulina.

Podsećanja radi, grupa od 350 lekara u proglasu objavljenom 21. jula oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi. Početkom septembra, inicijativa je prerasla u udruženje građana istog naziva, a broj lekara koji su svojim potpisima podržali otvoreno pismo povećao se na oko 3.000.

 

Odmazda režima

U tom svetlu, pomenute smene na VMA u javnosti i medijima tumače se kao odmazda režima.

 

Interesantno je, međutim, da je upravo doktor Slobodan Obradović učestvovao u lečenju Aleksandra Vučića prošle godine.
Kako saznaje portal Nova.rs u VMA, Obradović je bio u timu lekara koji su lečili predsednika u novembru, ali je bio prisutan i na svakoj sledećoj lekarskoj kontroli Vučićevog zdravlja.

 

“Kad je pacijent bolnice predsednik države logično je da u lečenje bude uključen načelnik. Obradović je svoj posao tada odradio vrlo posvrećeno i predano, aktivno je učestvovao u uspostavljanju dijagnoze i lečenju. I posle toga bio je, kao veliki stručnjak, uključen u svaku kontrolu. Nikada nije bila dovedena u pitanje njegova stručnost”, kaže sagovornik Nova.rs sa VMA.

 

Izvor: Nova.rs