Crna Gora prva u Evropi po broju zaraženih

FOTO: EPA

Podeli vest!

Podaci evropskih statistčkih centara od kraja septembra, pokazuju da Crna Gora, sa stopom od oko 1.699 inficiranih na 100.000 stanovnika, ima najveću stopu obolelih u Evropi. Sledi Jermenija, dok je Španija na trećem mestu među 45 evropskih zemalja.

 

Epidemiolog u penziji, profesor Novica Vujošević, za Vijesti je ocenio da je Crna Gora lošije prošla u odnosu na druge zemlje, a da nema velikog opravdanja za to.

“S obzirom na stepen društvene organizovanosti, kvalitet medicinske službe i kadrovsku strukturu, nema opravdanja za ovoliki broj zaraženih”, smatra Vujošević.

On procenjuje i da je zaraženih najmanje tri puta više u odnosu na registrovani broj. Objasnio je da oko 80 odsto inficiranih novim koronavirusom nema tešku kliničku sliku, pojedini se nisu javljali lekaru, kao i da postoje i oni bez simptoma, koji ne znaju da su zaraženi, a prenose virus.

 

“To što ih zdravstvena služba ne registruje, nije služba kriva. Asimptomatske osobe ne znaju da su zaražene, ali ako prenesu virus, možete dobiti i najtežu formu”, rekao je Vujošević.

 

Stigli rezultati iz Nemačke
Novi koronavirus otkriven je juče kod 130 osoba. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su juče analizirana 462 uzoraka i da je 51 pozitivni iz Podgorice, 32 iz Nikšića, a 19 iz Berana. Devet novih slučajeva je u Pljevljima, osam na Cetinju, tri u Plavu, po dva u Bijelom Polju, Budvi i Herceg Novom, a po jedan u Kolašinu i Gusinju.

Iz IJZ su istakli da je juče završena i statistička obrada rezultata uzoraka koji su poslati na laboratorijsku obradu u Nemačku i da je među njima 573 novopozitivna slučaja, koji su uzorkovani u periodu između 26. i 29. septembra.

 

Nova.rs