SRAMOTA! Cena spomenika Stefanu Nemanji DRŽAVNA TAJNA

FOTO: Nova.rs

Podeli vest!

Sekretarijat za kulturu grada Beograda odgovorio je grupi profesora Filozofskog fakulteta da ne može da odgovori na njihov zahtev da im dostavi podatke o ceni koštanja spomenika Stefanu Nemanji jer su u pitanju podaci koji su označeni oznakom poverljivo.

 

U dopisu Sekretarijata se navodi da je taj podatak poverljivim proglašen zaključkom Vlade Srbije od 18. jula 2018. godine kada je određeno da ta poverljivost traje do 2023. godine.

Informacije, kako objašnjavaju u odgovoru Sekretarijata, koje se odnose na procenjenu vrednost javne nabavke, iznos ponude, kao i iznos ugovorene cene ne mogu biti dostupne javnosti imajući u vidu određeni stepen tajnosti koji je dodeljen tim podacima.

 

Profesori Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović, Ognjen Radonjić, Saša Brajović, Nenad Makuljević i Milan Vukomanović tražili su od Sekretarijata za kulturu Grada Beograda da im, prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi podakte o troškovima oko izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji.

je poverenik prosledio žalbu profesora uskraćenih za informaciju.

 

Inače, pet profesora FIlozofskog fakulteta svoj zahtev za uvid u ove informacije obrazložilo je činjenicom da su “izgradnju spomenika Stefanu Nemanji pokrenuli i realizuju državni i gradski organi”.

 

Oni su od Sekretarijata za kulturu gradske uprave grada Beograda, kao raspisivača i naručioca konkursa, zatražili da javnost obavesti o svim troškovima koji obuhvataju celokupni proces konkursa, izrade, transporta i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji, o angažovanim preduzećima i pojedincima koji su obavili te poslove i datumima zaključivanja svih ugovora, kao i o izvoru finansijskih sredstava za te troškove.

 

“Izgradnja spomenika Stefanu Nemanji, autora Aleksandra Rukavišnjikova, na Savskom trgu u Beogradu nalazi se u središtu pažnje javnosti, pa je dobijanje potpunih informacija o svim aspektima ovog procesa od izuzetne važnosti”, naveli su oni u zahtevu.

 

Inače, spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, čije je postavljanju u toku na Savskom trgu, trebalo bi da bude visok 23 metara nad zemljom, dok ima deo od pet metara pod zemljom.

 

Izvor. Nova.rs