Lukašenko: Odlazim sa vlasti, smirite se

FOTO: Kremlin Pool

Podeli vest!

Aleksandar Lukašenko je izjavio da po novom Ustavu Belorusije, on više neće biti predsednik te države, prenosi RIA pozivajući se na agenciju Belta.

 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prvi put je došao na vlast davne 1994. godine. Danas posle višemesečnih burnih protesta stotine hiljada građana, nasilja policije i vojske nad ženama, studentima, čak i penzionerima, svet je konačno dočekao dobru vest – Lukašenko odlazi sa mesta predsednika.

 

“Ne pravim ustav za sebe. Kada na snagu stupi novi ustav, više neću biti predsednik. Zato, smirite se, podnesite to mirno.”

“Čak i ako znam da to nije ono što ja želim. Zašto? Jer beloruski narod mora kroz to proći. Bolje je sada, bez rata, jer posle može biti još gore, ako se ovi sukobi pogoršaju”, rekao je Lukašenko.

 

On je takođe izjavio da je predlog opozicije po pitanju ustavnih izmena jednak posledicama raspada Sovjetskog Saveza.

 

„Demokratija, to znači izbor. Mi smo to već prolazili tokom perioda Gorbačova. Tada smo ih sve birali, i rukovodioce i direktore. I šta smo dobili? I zemlju smo izgubili, Sovjetski Savez se raspao. Sada hoće to isto da nam poture“, rekao je on.

 

Prema rečima Lukašenka, glavni udarac koji demonstranti žele da nanesu jeste po predsedniku i po vertikali vlasti.

 

Izvor: Profi Reuters