VULIN: Ako pretite Vučiću preko fejsbuka, trebate biti uhapšeni

FOTO: Pink

Podeli vest!

Ministar policije Aleksandar Vulin najavio je borbu protiv teškkih uvreda i pretnji u javnom prostoru koje su upućene predsedniku Vučiću, ali sve češće i članovima njegove porodice.

 

On napominje da se zalaže za zakon o zabrani internet anonimnosti, tjs da svi korisnici na svim društvenim mrežama moraju da korsite svoje prave podatke. Naravno u praksi će ovo biti teško izvodljivo a naročito na mrežama Tviter i Instagram.

 

Oni ne samo da prete Vučiću već to ide i to napada njegovih članova porodice.

 

“Zamislite ološ sa interneta koji vređa tek rođeno dete Vučića!?” tvrdi Vulin.

On je pozvao nadležne organe da rade svoj posao i da sankcionišu sve pretnje preko interneta koje se upućuju Vučiću.

 

CENZURA ILI RED?

Opozicija međutim tvrdi da je nakon Vulinove najave promene zakona i tvrdnji Olivere Zekić iz REM-a da će se novčano kažnjavati verbalno delo, u pitanju cenzura i konačan obračun sa poslednjim oponentima vlasti.

 

ODGOVOR MUP-a

U neslužbenom odgovoru iz vrha MUP-a dobili smo sledeći odgovor: 

Kazne zbog uvreda na račun predsednika Srbije ne mogu da se procesuiraju po službenoj dužnosti već samo po privatnoj tužbi Vučića. Dakle niko neće hapsiti ljude jer kritikuju vlast i predsednika. To je laž. Ali jedno je kritika i uvreda a sasvim drugo pretnja. Pretnje članovima državnog vrha se procesuiraJU po službenoj dužnosti i hapšenja se vrše uglavnom nakon zahteva Tužilaštva. Ipak policija u pojedinim slučajevima može da proceni da je rizik po bezbednost veći pa samostalno deluje preventivno a Tužilaštvo se naknadno obavesti sa sve dokazima.

 

Izvor: Dnevni Žurnal