Brnabić: Nećemo proterati ambasadora Crne Gore, na Vučićevu molbu

Podeli vest!

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon hitnog sastanka državnog vrha, da će država povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, a sastanak je zakazan zbog tenzije između Podgorice i Beograda nastale proterivanjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore i merom reciprociteta Beograda.

“Predsednik Srbije je mene i Selakovića pozvao da se konsultujemo, on razume ovu oodluku, reagovali smo u skladu sa Bečkom konvencijom, uzvratili smo recipročnim merama. Konvencije su važne, ali život je važniji. Došlo je vreme za prijateljstvo sa Crnom Gorm, predsednik nas je zamolio da razmotrimo ovu odluku. Povućićemo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore. Učinićemo to još večeras “, rekla je Brnabić nakon sastanka.

 

Dodala je da se državni vrh Srbije o povlačenju odluke konsultovao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori koju su takav potez podržali.

“Nadam se da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo imati odlične odnose sa Crnom Gorom”, rekla je premijerka.

Ona se zatim osvrnula na izjavu Vladimira Božovića da je “slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine” zbog koje je on proglašen personom non grata.

 

” Čitava Srbija se slaže sa njegovom izjavom. Pola Crne Gore se takođe, mogu da pretpostavim, slaže sa njom. Ona ne može nikako biti povod da se ambasador jedne zemlje u kojoj poziva na prijateljstvo i pomirenje, izbaci iz jedne zemlje”, navela je premijerka, napominjujući da to nikako nije za proglašavanje persone non grata jednog ambasadora u jednoj zemlji.

 

Izvor: Nova.rs