SVAKA ČAST! Vlast napada Seku Sablić, kolege glumci je brane!

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović/Ivan Dinić/Nova S/Arhiva

Podeli vest!

Nakon verbalnih napada na glumicu Jelisavetu Seku Sablić, koje joj je uputio poslanik Srpske napredne stranke, Marko Atlagić, malo je bilo kolega koje su javno stale glumici u odbranu. Među prvima bio je reditelj Srđan Dragojević, koji je oštro osudio napade na glumicu.

 

Odmah nakon Dragojevićevog tvita, oglasilo se Udruženje dramskih umetnika Srbije, a potom i nekolicina kolega. Dok su samo pojedinci otvoreno stali u Sekinu zaštitu, većina njih podelila je saopštenje UDUS-a na svojim nalozima na društvenim mrežama. Oni su međutim ostali bez dodatnih komentara, mada i sam ovaj čin pokazuje solidarnost sa umetnicom.

 

Među prvima koji su uputili podršku Seki Sablić bio je reditelj Srđan Dragojević, koji se nakon gostovanja advokata Bože Prelevića u “Utisku nedelje” oglasio na svom Tviteru, napisavši:

“Božo Prelević je u pravu – nema kolega da stanu iza Seke Sabljić. Evo, nas par. Ali, Božo ne zna – Telekom i RTS snimaju 30 serija, uloženo je 50 miliona evra, radi jedno 400 glumaca, zlatno doba”! Nikola Kojo je izgubio glavnu ulogu u seriji jer su naredili producentu. Svi to znaju, ćute.”

 

Nakon toga oglasillo se i Udruženje umetnika Srbije:

“Jelisaveta Seka Sablić je glumačko, umetničko ime koje samo sebe svojom veličinom brani. Ona je vrhunska umetnica, ovenčana najvećim nagradama i priznanjima, voljena i poštovana. Njeno delo, pozorišno, filmsko i televizijsko čine je živim kulturnim dobrom ove zemlje i naroda”, navode iz UDUS-a u svom saopštenju, i dodaju:

“Nadamo se da će svi koji su čuli šta je izgovoreno u Narodnoj skupštini prepoznati da to nije samo napad na Seku, nego i na sve građane koji umetnicu poštuju i vole, na kulturu naše zemlje, na pravo na slobodu da iznosimo svoja osećanja i mišljenja na bilo koju temu.”

Iz Udruženja podsećaju da je napad na Sablić jedan u nizu napada na umetnike u proteklim godinama.

 

Na kraju saopštenja citirali su dramskog pisca Aleksandra Popovića: “Postoje samo ljudi i nedljudi, sve druge podele su lažne.”

Saopštenje UDUS-a objavili su na svojim društvenim mrežama i glumci Milan Marić, Stevan Piale, Ammar Mešić, kao i glumica Danica Maksimović, i na taj način pružili podršku svojoj koleginici.

 

Iako smo pokušali da dobijemo komentar od njih na ovu temu, glumci se ipak nisu javljali do izlaska ovog teksta.

Pored njih, Seku Sablić podržali su i glumci Dragan Bjelogrlić, Radoslav Milenković, i Branislav Lečić.

 

 

Izvor: Nova.rs