ISPOVEST MLAĐANA DINKIĆA: Nisam lopov, živim skromno

FOTO: Zorana Jevtić

Podeli vest!

Bivši ministar finansija Mlađan Dinkić svojevremeno je više od četiri sata bio saslušavan u Upravi kriminalističke policije povodom afere „Nacionalna štedionica“, u kojoj je država oštećena za desetine miliona evra.

 

Policija je s Dinkićem obavila razgovor kao s građaninom i svedokom, ali i akterom procesa osnivanja, s obzirom na to da je u to vreme bio guverner Narodne banke Jugoslavije, a pominjan je i kao jedan od glavnih aktera u ovoj pljački, zajedno s tajkunima Vukom Hamovićem i Vojinom Lazarevićem.

Slučaj je zaključen a Dinkić je oslobođen svih optužbi. Nakon toga postao je specijalni savetnik SBER banke i nastavio je da radi sa parama. Dinkić je ostao upamćen i po aferi “1000 EVRA” kada je otvoreno lagao narod da će dobiti po 1000 evra za akcije i to samo da bi građani glasali za Borisa Tadića.

 

PROGOVORIO JAVNO

 

Dinkić je svojim novinarima otvorio vrata svoga doma, koji na prvi pogled liči na improvizovani muzički studio.

 

U dvosobnom stanu u Novom Beogradu, koji je, kaže, pošteno platio još 1991. godine, lako se primeti da muzika stanuje sa Dinkićima.

Naslagani kompakt diskovi skoro da dodiruju plafon.

Dok ispraća radoznale fotoreportere iz spavaće sobe, u čijem ćošku “čuče” tri gitare, on se žali da su mu više dojadile priče o njegovom nepoštenju.
– Koštunica nije bio ni za milimetar pošteniji od mene. A bio je veći funkcioner. Gotovo da je ušlo i u žargon to da sam lopov i zato sam vas ugostio, da vidite gde i kako živim – kaže Dinkić .

Mogu da me napadaju da li je neka moja odluka dobra ili ne, ali ne dam da me stalno prozivaju da radim protiv zakona.
Dok iz plave fascikle vadi ugovore o kupovini stana i poreske prijave, Dinkić nas ubeđuje da je sav svoj imetak stekao pošteno i da nema tajnih računa u inostranstvu, još jednom pozivajući političke rivale da obelodane imovinu.

– Ako ne objave, znači da nešto kriju – napominje on.

– Neka pokaže Toma Nikolić u kolikom stanu živi i kako ga je dobio 1999. Neka vas i Čeda Jovanović ugosti, bez obzira na to što, kako kaže, živi u tastovom stanu. Neka Velja Ilić utvrdi da li ima pet ili šest kuća.

 

Agencije