MALI: Andrej Vučić je dao ideju da budem gradonačelnik

FOTO: Sonja Spasić

Podeli vest!

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, prema sopstvenom priznanju, došao je na funkciju prvog čoveka prestonice po ideji Andreja Vučića, brata sadašnjeg predsednika Srbije. U intervjuu koji je pre četiri godine dao za hrvatski magazin, a koji domaći mediji nisu preneli, Mali je predsednikovog brata predstavio kao „sivu eminenciju“ vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

 

 

Ubrzo pošto je izabran za gradonačelnika Beograda u aprilu 2014. Mali je dao intervju za hrvatski nedeljnik „Globus“. Novinaru Darku Hudelistu, koji uživa poverenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ispričao je zanimljive detalje o odnosu moćnih ljudi u zemlji, mada oni nikada nisu došli do srpske javnosti – jer intervju nisu preneli domaći mediji.

Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, Mali je u intervjuu predstavio kao nekoga ko upravlja iz senke i pripisao mu zasluge čak i za to što je postavljen za gradonačelnika srpske prestonice.

 

„Andrej je, inače, siva Aleksandrova eminencija u Srpskoj naprednoj stranci, koji se nigde u javnosti ne pojavljuje“, ispričao je Mali. „On radi u Zavodu za izradu novčanica, a uz to se bavi strankom i Košarkaškim klubom Crvena zvezda.“

 

Izraz „siva eminencija“ koristi se da se opišu osobe koje se formalno ne nalaze na značajnoj poziciji, ali donose ključne odluke.

Novinar Darko Hudelist piše da je jedna od presudnih stvari za imenovanje Malog za predsednika Privremenog organa Beograda 2013, a naredne godine i za gradončalenika, bila to što nije bio učlanjen u vladajuću stranku.

 

„Za imenovanje… bila je, uz sve ostalo, važna i činjenica što Mali u tom trenutku još nije bio, barem ne formalno, član SNS-a, tako da je na gradonačelničku dužnost postavljen, formalno gledajući, kao nestranačka ličnost. Kao profesionalac. I to je bila ideja, kako mi je (Mali) rekao, Vučićevog brata Andreja“, piše Hudelist.

 

Mali je hrvatskom novinaru objasnio kako se povezao sa Andrejem Vučićem.

„Stvar je u tome što su Vučićev rođeni brat Andrej i moj mlađi brat Predrag (Peđa) najbolji prijatelji. I ja sam uvek njima pomagao“, rekao je Mali u intervjuu za „Globus“.

Ovi kontakti omogućili su Malom, kako se vidi iz intervjua, da nakon dolaska SNS-a na vlast, prvo postane savetnik Aleksandra Vučića – tada ministra odbrane i potpredsednika vlade.

 

„Aleksandru (Vučiću) je bila potrebna osoba koja će s Arapima znati da pregovara“, rekao je Mali za „Globus“ i objasnio da će nastaviti da savetuje Vučića i dok je gradonačelnik.

 

Na pitanje novinara kako izgleda njegova saradnja sa Vučićem, Mali je u intervjuu opisao:

„S Aleksandrom nema greške. Ja dobijem zadatak i onda to guram na sve strane. Čak i kada nešto nije u redu, ja mu kažem: ’Guram, ne brini se, biće O.K.’ Mislim da je to pravi pristup.“

 

Ipak, u intervjuu se navodi da Mali „nije nimalo sretan“ što je postao gradonačelnik prestonice.

„Mali nije čovek ’svetala pozornice’ i više voli da radi u dubokoj pozadini. On je ekspert, finansijski operativac i menadžer, a ne političar“, piše Hudelist. Mali je bio zabrinut i zbog toga što mu je Dragan Đilas, kojeg je nasledio na mestu gradonačelnika Beograda, ostavio velike dugove, piše u ovom pohvalnom intervjuu u kojem je Mali predstavljen kao „veliki mozak srpskog ekonomskog buma“.

 

Autor teksta: KRIK PORTAL /Dragana Pećo