MALI: Tražim od građana da izmire svoje dugove prema državi

Podeli vest!

Beograd — Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je primio zahteve inicijative “Ne uništavajte frilensere”.

 

On je istakao da će se o njihovim predlozima moći razgovarati tokom naredne godine, kada se bude pripremao novi set Zakona o porezu na dohodak građana.

Do tada, kaže ministar, ne želi kroz medije i putem interneta da polemiše sa bilo kim na temu – “da li treba platiti porez”.

“Poreski zakon se nije menjao godinama i taj zakon je isti za sve. U svakoj savremenoj uređenoj državi porez treba da se plati. Da li je plaćen ili nije, to nije odgovornost Poreske uprave ili države, već onog pojedinca koji ima obavezu da u trenutku kada je nešto zaradio, da deo tog novca iskoristi i za plaćanje poreza”, rekao je Mali za Tanjug.

 

Ističe da će se tokom naredne godine predlozi inicijative “Ne uništavajte frilensere” sagledati i da će sa predstavnicima te inicijative o tome razgovarati.

 

“U ovom trenutku molim sve da svoje obaveze izmire na način koji je definisan zakonom”, rekao je ministar.

Naime, nakon najave o naplati poreza firlenserima počelo je prikupljanje peticije u okviru inicijative “Ne uništavajte frilensere”, jer su pojedini frilenseri tvrdili da će im naplatom poreza biti oduzeto i do 80 odsto prihoda.

 

Zahteve su predali Vladi Srbije, Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, a predložili su da država zakonski reguliše status frilensera i da odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati poslovanje tog sektora.

 

Izvor: B92