BRUKA! Dodik poklonio Lavrovu ukradenu ikonu staru 300 godina

FOTO: getty images

Podeli vest!

Zvanična Moskva saopštila je da će vratiti Bosni i Hercegovini vekovima staru ukrajinsku ikonu koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

 

Zastupnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije rekao je za AFP da će pozlaćena pravoslavna ikona – za koju se veruje da je stara 300 godina – “biti vraćena” u Bosnu, kako bi se njeno poreklo utvrdilo uz pomoć Interpola.

 

Ova zlatna ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu izazvala je pravi diplomatski skandal.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio je pozlaćenu ikonu šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu pre nekoliko dana u Istočnom Sarajevu.

Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganjska stara 300 godina zapravo kulturna baština te zemlje i BiH je trenutno pod vrlo ozbiljnom optužbom ukrajinske ambasade zbog te ikone koja je bila u posedu Milorada Dodika pre nego što ju je poklonio Lavrovu.

 

Luganjsk je i sada pod kontrolom proruskih separatista.

Na fotografiji se vidi i, kako je ukrajinska ambasada istakla, voštani pečat po kojem je ikona registrovana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila deo SSSR-a.

Sasvim je logičan zahtev da se istraži prvo odakle Dodiku ikona, a onda i da neko s pravom postavi pitanje odakle mu ideja da je pokloni Lavrovu.

 

Ovaj Dodikov čin jednako je podrška agresivnoj politici i vojnim akcijama Rusije protiv Ukrajine kao i činjenica da su državljani BiH išli u Luganjsk i Donjeck da ratuju na strani Ruske Federacije, odnosno okupatora. Jednom od njih, Gavrilu Steviću, zbog toga se i sudi jer je pridruživanje paravojnim formacijama u inostranstvu krivično delo po zakonima BiH.

 

Nova.rs