KON: Poskupeli smo testove kako bi naterali ljude da ne putuju

FOTO: TANJUG

Podeli vest!

Od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara.

Ukoliko želite na lični zahtev da obavite PCR testiranje na korona virus to možete uraditi u gotovo svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije. Ovo testiranje na lični zahtev će do kraja godine koštati 6.000 dinara, a od 1. januara 2021. koštaće 3.000 dinara više.

 

Zbog čega će doći do poskupljenja testiranja od januara u jutarnjem programu TV Prve objasnio je Predrag Kon.

– O ceni PCR testova bilo je govora već nekoliko meseci. Na samom Kriznom štabu uopšte nije bilo govora o ceni, to je nešto što se sad spojilo sa ovom situacijom. Važno je znati da PCR test mora da se radi. Od kako radimo PCR test on je bio najjeftiniji u regionu.

 

Na pitanje da li će nova cena PCR testa dovesti do toga da se manji broj ljudi testira, Kon je rekao:

– Iskreno da Vam kažem, ja nisam o tome razmišljao. Ono što je sigurno, to je ekonomska stvar, ali ima i funkciju obraćanja. Onaj ko taj test uzima isključivio zbog putovanja, možda zbog cene i odustane, što je u ovom trenutku dobra stvar.

 

On je naglasio da ipak cena PCR testa nije u fokusu jednog epidemiologa, kao i da ovo nije bila tema na sednici Kriznog štaba.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je odluku da cena testiranja na lični zahtev od 1. januara 2021. godine bude 9.000 dinara, umesto 6.000, koliko se plaća sada.

 

– Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane iznosiće 18.000 dinara, dok je za državljane Srbije cena do kraja godine nepromenjena i ona iznosi 6.000 dinara. Od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara – navodi se u saopštenju vlade.

 

Izvor: Telegraf.rs